Projekt mobilnosti “Odraščanje z avtističnim spektrom”

Projekt mobilnosti “Odraščanje z avtističnim spektrom”

Metulj, društvo Podravje, so.p. smo partnerska organizacija projekta KA1 “Odraščanje z avtističnim spektrom”, ki je bil namenjen izvajanju mobilnosti mladih v okviru programa Erasmus+.

V okviru te mobilnosti so vključili 18 udeležencev iz petih držav, Poljske, Severne Makedonije, Slovenije, Srbije in Španije, ki so bili vključeni v program izkustvenega učenja z vodilnimi strokovnjaki v Evropi na področju avtizma. Usposabljanje je potekalo osem dni v Lodžu na Poljskem od 09.12.2022 do 15.12.2022 ter dva dni potovanja.

Namen tega projekta je bil izmenjati, prilagoditi, preizkusiti, ovrednotiti in uveljaviti sodelovanje pri modelu izobraževanja staršev z ekološko veljavnim učnim načrtom in gradivom za usposabljanje ter podpreti učinkovito izobraževanje staršev otrok s posebnimi potrebami (v tem primeru otrok z avtizmom), pri čemer se je treba učiti iz izkušenj, ki se trenutno izvajajo v Severni Makedoniji, Srbiji, Sloveniji in Španiji, ter se zgledovati po obstoječi praksi na Poljskem.

Udeleženci tega projekta so bili starši otrok z avtizmom, mladi zaposleni, učitelji in vzgojitelji.

Prednost pri sodelovanju so imeli mladi starši otrok z avtizmom, ki so ekonomsko prikrajšani, kot so: nizek življenjski standard, nizki dohodki, odvisnost od sistema socialnega varstva, dolgotrajna brezposelnost, negotove razmere ali revščina, zadolženost ali finančne težave.

Po končanem projektu so udeleženci izvedeli več o temi starševstva in podpori otrokom z avtizmom ter so bolje razumeli posebne potrebe in razlike. Udeleženci so izboljšali svoje spretnosti, znanje in izkušnje v zvezi z avtizmom na splošno, zlasti pa v zvezi z izvajanjem usposabljanja staršev, ki bo vključeno v nevladne organizacije.

Med drugim je bil namen projekta razviti spretnosti na področju partnerskega in medkulturnega sodelovanja, kar pa je bilo doseženo in odlično izpeljano.

Z našo prisotnostjo in sodelovanjem na tovrstnih projektih želimo pridobiti kvalitetne in raznovrstne izkušnje, ki jih lahko širimo naprej in dovolimo, da se naša znanja in spretnosti delijo in  uporabijo v večje namene, kjer je to najbolj potrebno. Stremimo k ozaveščanju in spodbujanju družbe, saj si prizadevamo zagotavljati podporo ljudem za lažji in bolj informiran dostop do potrebnih informacij na različnih področjih.

Za aktualne informacije nam lahko sledite tudi na FB strani in nas kontaktirate na projekti@topfin.si.

Vaš Businesspoint!

Delite to objavo

Dodaj odgovor


LIPS - PRIROČNIK
ZAPRI

LIPS projekt - PRIROČNIK