GourmetPast, projekt za ohranjanje kulinarične dediščine

GourmetPast, projekt za ohranjanje kulinarične dediščine

Slovenska kuhinja je znana po svoji raznolikosti in bogati dediščini, ki odraža vplive sosednjih kultur, kot so avstrijska, madžarska, italijanska in balkanska. Tradicionalne jedi, ki se še danes pogosto pripravljajo, odražajo geografsko in kulturno raznolikost Slovenije.

Dandanes se slovenska kuhinja prepleta s sodobnimi kulinaričnimi trendi, kar omogoča ohranitev tradicije, hkrati pa prilagoditev okusom sodobnih jedcev.

Projekt GourmetPast, financiran v okviru programa ErasmusPlus, je namenjen ohranjanju in promociji kulinarične dediščine za potrebe izobraževanja na področju gastronomije. Cilj projekta je zagotoviti inovativno gradivo za kulinarične šole, predavatelje in študente, s poudarkom na pomenu kulinarične dediščine.

GourmetPast projekt omogoča raziskovanje in ohranjanje tradicionalnih receptov ter prenos znanja na mlajše generacije. S tem projektom se povečuje ozaveščenost o pomembnosti lokalne kulinarične dediščine in njenem vplivu na identiteto skupnosti. Poleg tega projekt spodbuja uporabo lokalnih sestavin in trajnostno prakso v kuhinji, kar je ključno za ohranitev naravnih virov in kulturne dediščine.

Eden izmed glavnih ciljev projekta GourmetPast je razvoj inovativnih izobraževalnih vsebin, ki združujejo teorijo in prakso. Sedaj prehajamo v fazo objave spletne strani, saj prevajamo vsebino v nacionalne jezike.  S tem se bo omogočilo boljše razumevanje kulinarične zgodovine in njenega pomena za sodobno gastronomijo. Projekt bo vključeval tudi organizacijo delavnic, seminarjev in izmenjav, kjer se udeleženci lahko učijo od priznanih kuharjev in strokovnjakov s področja kulinarike.

Projekt vključuje sodelovanje med tremi državami, in sicer Slovenijo, Romunijo in Italijo, kar omogoča izmenjavo znanj in izkušenj ter bogatenje kulinarične kulture. Mednarodno sodelovanje prispeva k širjenju najboljših praks in spodbuja inovacije na področju kulinarike.

Tradicionalna slovenska kuhinja je dragocen del kulturne dediščine, ki jo je treba ohranjati in prenašati na prihodnje generacije. Z inovativnimi pristopi in mednarodnim sodelovanjem projekt prispeva k ohranjanju tradicije, hkrati pa omogoča njen razvoj in prilagoditev sodobnim okusom. S tem se zagotavlja, da bo bogata kulinarična dediščina Slovenije živela tudi v prihodnosti.

Da boste na tekočem o našem delu, nam sledite na FB strani ali nam pišite na projekti@topfin.si.

Delite to objavo